De Loop Van Een Cockerspaniel
De loop van een engelese cockerspaniël

Karakter van de Engeles cockerspaniël

Engelse cockerspaniels zijn zachtaardig, aanhankelijk, levenslustig, uitbundig, intelligent en gevoelig, maar behoorlijk eigenwijs en speels tot op hoge leeftijd. Ze zijn erg trouw en willen niks missen en overal bij zijn. Cockers overdrijven graag een beetje met alles, maar het enthousiasme van de Engelse cocker is vaak wat liefhebbers zo aanspreekt. Cockers zijn erg vertederend. Er zijn maar weinig pups die er zo innemend uitzien. Een cocker moet met zachte hand, maar wel consequent worden opgevoed, anders neemt hij een loopje met zijn baas. Maar boven alles wil hij het zijn baas heel graag naar de zin maken. Voor opvoeding en andere activiteiten met uw hond, kunt u daar handig gebruik van maken. Over het algemeen zijn cockers sociaal en verdraagzaam tegenover vreemde honden. Het zijn ook grote kindervrienden, ze kunnen goed samenleven met andere huisdieren als katten, konijnen en hamsters.

Een cocker heeft drie wandelingen per dag nodig

De cockerspaniel is aanbevolen voor een huis met minstens een kleine tuin, maar doet het ook goed in een appartement, als ze maar genoeg beweging krijgen. Het is een vrij actief ras en heeft zeker drie wandelingen per dag nodig, tenzij ze de mogelijkheid hebben om vrij rond te lopen in een omheinde achtertuin.

Een intelligente hond

Zoals velen voor de jacht gefokte honden zijn Engelse Cockers slim en zoeken zij intelligente uitdagingen. Het zelfstandig een bosje uit moeten kammen op zoek naar wild, heeft gemaakt dat in de lange lijn van jachthond naar 'huishond' de intelligentie gelukkig is gebleven. Ze bedenken vaak de vreemdste dingen waar een eigenaar niet bij stil gestaan heeft. En wanneer je er meer dan één in huis hebt en je laat ze los in het bos, dan zie je nog terug dat ze gewend zijn om goed samen te werken. De overduidelijke non-verbale onderlinge communicatie toont zich het beste wanneer ze samen achter een konijn of fazant aan zitten.
Engelse cockers zijn over het algemeen geen blaffers. Ook dit is te herleiden tot hun oorsprong. Wanneer ze vroeger namelijk in de dichte bebossing wild op het spoor kwamen, moesten ze stil jagen. In geval van een huishond kan dit echter anders liggen.

Omgang met de Engelse cockerspaniël

Cockers zijn echter geen weglopers. Ze zijn gefokt om onder het geweer te jagen. Dat houdt in dat ze tot aan ongeveer 30 meter schootsveld van de baas zelfstandig werken. Een goed ingeprente en gesocialiseerde Engelse cocker blijft dus altijd in de buurt van de baas, ook al loopt hij los. De cocker houdt de baas steeds in de gaten en is bovendien zeer gevoelig voor fluitsignalen. De intelligentie moet wel uitgedaagd worden, anders gaat een cocker zich vervelen.